Choď na obsah Choď na menu
 


Čo potrebuje koza ku šťastiu

5. 2. 2015

Základné pravidla čo potrebuje koza

Mala by mať priestor čiže ustajnenie kde je sucho a závetrie. Krmítko z ktorého vám nevyťahá seno. Vedro s čistou vodou, minerálový liz-pozor na to musí byť pre kozy. Nie hocijaký pretože kozy potrebujú trošku iné minerály.

Seno dávame ráno a večer a keď sú na paši tak iba raz denne čiže večer. My dávame otruby s jačmeňom , poprípade s ovsom . Niekedy , hlavne mladým na rast , alebo kotným dávame kŕmne zmesy v podobe granuliek. Túto zmes podávame ráno a večer pri dojení, aby pekne stáli a boli v pohode.

A samozrejme potrebujú pohodu. Sem tam nejaké pohladenie, niekedy niečo na prilepšenie v podobe čerstvých jabĺčok, mrkvi, kŕmnej repy, alebo inej zeleniny.

Kotenie kozliatok

Naše kozičky sa veľakrát  okotia samé . Veľakrát sa nám stane, že prídeme pozrieť do kozína  a už tam pobehujú kozliatka. Ale samozrejme, že je lepšie, keď pri koze niekto je, lebo v jarných mesiacoch často býva ešte chladno, a vtedy je dobre , keď sa čerstvo okotené kozliatka osušia. Tiež sa môžu pritrafiť komplikácie u kotiacej sa kozy, ako je zle otočené kozľa, alebo príliš veľké kozľa a vtedy je pomoc nevyhnutná. Tiež je dobré skontroľovať, či vyšlo lôžko a upratať ho. Občas sa totiž stáva, že koza lôžko zožerie , a to je pre ňu takmer istá smrť. Koza je kotná zhruba 150 dní. Dobré je ak viete kedy bola pripustená,  aby sme sa mohli pripraviť.

Prestať dojiť  by sa mala asi tak  4týždne pred okotením, pretože  si organizmus kozičky potrebuje oddýchnuť a nabrať silu a energiu. My svojim kozám veľakrát dávame viac času na regeneráciu.

Kozliatka po okotení je dobre podsunúť pod kozu, a pomôcť im prvý krát sa napiť mamičkinho mliečka. Po pár dní je dobré kozliatka kontroľovať, či dobre sajú a priberajú a pustiť ich voľne do výbehu a na pašu. Oni sa budú držať pri matke a ona ich bude chrániť.

 

Fyziologická charakteristika

Rektálna teplota tela kozy domácej sa pohybuje v rozpätí 38,5 - 41 °C. Dospelá koza má 12 - 20 nádychov za minútu, kozľa až 20 - 40 nádychov. Pulz kôz sa pohybuje v rozpätí 70 - 80 úderov za minútu. Systolický krvný tlak ssa pohybuje v rozpätí 15 - 19 kPa, diastolický 9 - 13 kPa.

Koza patrí medzi prežúvavce, to znamená že potrava sa z bachora (časť zloženého žalúdka prežúvavcov) vracia do ústnej dutiny na dôkladné prežutie. Má to predovšetkým význam v trávení vlákniny. Prežúvanie sa u kôz dostavuje po 15 - 45 min. po nakŕmení. Potrava sa dostáva späť do ústnej dutiny reflexným procesom - vyvrhovaním, kedy hrubé krmivo. Vyvrhnutie potravy z bachora, jeho opätovné prežutie a prehltnutie sa nazýva prežúvací cyklus. Dĺžka prežúvania jedného sústa závisí od hrubosti krmiva a množstva vlákniny. Po prehltnutí nasleduje 3 - 5 sekundová pauza medzi ďalším prežúvacím cyklom. Jedno prežúvacie obdobie trvá pol až jednu hodinu, v priebehu 24 hod. sa zopakuje 6 - 8 prežúvacích období.

Pohlavný cyklus trvá 18 - 23 dní, ruja trvá 1-1,5 dňa, v prípade že nedôjde k oplodneniu, opakuje sa po troch týždňoch. K ovulácii vajíčok dochádza ku koncu ruje, preto je doba vhodná na pripúšťanie v druhej polovici ruje. Gravidita trvá v priemere 150 dní, rozpätie 140 - 155 dní. Dĺžka plodu v 30. dni gravidity je cca 1,4 cm a v 145. dni 43 cm. Laktácia (produkcia mlieka) trvá približne 300 dní.

 

 

Náhľad fotografií zo zložky Chováme kozy

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Choré kozľa

(Ľubica , 5. 5. 2021 12:50)

Asi pred mesiacom som dostala mladé kozliatka 2, včera som spozorovala, že jedno z nich prestalo mat chuť do pasenia, ani mlieko mu ráno nechutilo tak ako inokedy a postrehla som, že okolo papuľky má niečo zelené... Zrejme z toho, čo mu vyšplechlo (až von, akoby grcka)...
Čo mám robiť? Treba ho nútiť do jedla, pitia? Môžem mu niečím pomôcť napr. Živočíšne uhlie...?