Choď na obsah Choď na menu
 


Dar kôz človeku

5. 2. 2015

Liečivé účinky kozieho mlieka

Kozie mlieko a výrobky z neho sa na Slovensku v minulosti považovali za súčasť kuchyne chudobných. Vďaka svojim liečivým účinkom však zažíva tento nápoj veľký návrat.

Kolostrum – zázrak zrodu

Zázračnú tekutinu – kolostrum - produkujú kozie matky iba pár hodín po narodení kozliatok. Je to prvé nadojené mledzivo žltkastého sfarbenia, ktoré obsahuje neobvykle veľa ochranných látok.

Aj na Slovensku sa predáva viacero produktov z kravského kolostra, koziemu však vo svete pripisujú ešte výraznejší účinok. Toto mledzivo sa neraz považuje doslova za záchranu pre osoby, ktoré trpia častými bakteriálnymi a vírusovými infekciami, prípadne je ich organizmus rezistentný proti antibiotikám.

Kolostrum obsahuje veľké množstvo imunoglobulínov a tiež laktoferín – proteín, ktorý transportuje železo do červených krviniek a pomáha odstraňovať vírusy. Pridať k tomu treba rastový hormón, ktorý spomaľuje proces starnutia organizmu, vitamíny či enzýmy.

Koza chce týmto prvotným mliekom zabezpečiť svoje potomstvo pred chorobami, preto sú v ňom obsiahnuté doslova životodarné látky.

Skúsenosti a poznatky zo sveta hovoria, že kolostrum pôsobí doslova ako štartér imunitného systému

Chýba výskum

Vo svete sa kolostrum považuje za mimoriadne cennú látku, na Slovensku však chýba vedecký výskum.

Z ekonomického pohľadu je capko, bohužiaľ, stratová záležitosť. Dnes si už sotva niekto uvedomí, že aj nadávka „chňup“ pochádza z kozieho rodu. Týmto termínom sa totiž označuje práve vykastrovaný cap.

V poslednom čase sa znova začína stále viac hovoriť o kozom mlieku a prisudzujú sa mu takmer zázračné účinky. Vďaka koziemu mlieku koza mnohokrát  prinavrátila zdravie chorému človeku. Čím to je? Práve svojím jedinečným zložením. Zo svetových výskumov vyplýva, že kozie mlieko pozitívne pôsobí na ľudský organizmus a pomáha liečiť mnohé civilizačné choroby dnešnej doby.

Zázrak menom kozie mlieko. Pôvodne išlo o tekutinu, ktorá mala živiť mláďatá tohto zvieraťa. Druhotnú surovinu z kozieho mlieka pijú a jedia aj ľudia. Hovorí sa o ňom ako o zázraku, ktorý chráni naše telo, imunitu, kožu.

Kozie mlieko sa neprodukuje pre veľkoobchod, aj preto je také vzácne. Aj kvôli tomu, že kozy neprodukujú tak veľa mlieka ako napr. kravy.
U kôz veľmi zaleží na podmienkach v akých žijú akú majú pastvu a aké máju krmivo.

Ľahšie sa trávi
Kozie mlieko je pre ľudský organizmus lepšie , stráviteľnejšie ako kravské a dokonca aj zdraviu prospešnejšie. Kozie mlieko sa považuje za výnimočný „liek“ a prostriedok dlhovekosti.
Kozím mliekom sa lieči nesprávne trávenie, ťažkosti s vylučovaním. Je prínosom aj pre ďalšie orgány ako pečeň. Kozím mliekom sa lieči aj alergia. Hovoríme teda o zvýšení imunity. Zdravá výživa sa teda týka predovšetkým mlieka. Mlieko pijú už malé bábätká a je dôležité aj pre dospievajúce deti i samotných dospelých, ktorí trpia rôznymi neduhmi.

Nie je štandardne predajné v bežných obchodoch. Obyčajne ho môžete kúpiť v obchodoch so zdravou výživou. Bioobchody predávajú kozie mlieko za trojnásobnú hodnotu kravského, aj preto, že chovatelia musia dávať maximálny pozor pri kŕmení zvierat.
Kozie mlieko je známe aj ako alternatívne liečivo pri rakovinových ochoreniach. Má protizápalové účinky, blahodarný účinok pri ekzémoch. V kozom mlieku sa nachádzajú protilátky, ktoré bránia rakovinovému bujneniu. A nielen kozie mlieko je zázračné liečivo, ale aj kozie syry či tvaroh.


Kozie mlieko pomáha predchádzať veľkému množstvo chorôb vznikajúcich práve z hektického života.

V skutočnosti kozie mlieko chutí úplne skvelo a nedá sa to absolútne porovnávať s kravským mliekom,je oveľa ľahšie stráviteľné a na jeho chuť si človek po pár hltoch veľmi rýchlo zvykne .

 

Nutričný význam kozieho mlieka

Kozie mlieko je biologicky cenným nápojom, ktorý obsahuje minerálne soli vápnika, horčíka, sodíka, draslíka a fosforu, soli stopových prvkov: medi zinku, mangánu, titánu, chrómu a kobaltu, vitamíny A, B1, B2, B12, C, D, E a kyselinu listovú. Množstvo bielkovín je vyššie ako v kravskom mlieku, dôležitý rozdiel však spočíva v ich zložení, čo je pravdepodobne dôvod, prečo organizmus niektorých ľudí znáša kozie mlieko podstatne lepšie ako mlieko kravské. Lepšia stráviteľnosť je spôsobená rozmermi a zložením tukových častíc, ktoré sa veľmi  podobajú mlieku materskému.

Tuk kozieho mlieka je prirodzene homogénny a tým ľahšie stráviteľný.

Kyselina kaprilová a kaprínová pomáhajú činnosti žliaz s vnútornou sekréciou, pri liečení intestinálnych koronárnych porúch skoro narodených detí.
Kazeín kozieho mlieka má viac aminokyselín glycínu, menej arginínu a menej aminokyselín, ktoré obsahujú síru, zvlášť metioninu, než kravské mlieko.
Pri výstavbe molekulárnej štruktúry bielkovín kozieho mlieka sa zistilo, že nielen laktalbumín, ale aj ostatné frakcie proteínov kozieho mlieka sa líšia od bielkovinových frakcií kravského mlieka. To je pravdepodobne dôvod prečo deti, ktoré neznášajú výrobky z kravského mlieka, dobre znášajú výrobky z mlieka kozieho.

Kozie mlieko pozitívne pôsobí
  • na nervovú sústavu, jeho pravidelná konzumácia vedie k zníženiu nervozity, stresov, mnohým ženám trpiacich migrénou pomôže vylúčenie kravského mlieka a výrobkov z neho
  • kozí tuk priaznivo pôsobí pri kĺbových ochoreniach
  • zlepšuje imunitný systém, celkovú kondíciu
  • významne reguluje vlhkosť pleti
  • pozitívne pôsobí pri astmatických ochoreniach kože
  • pri ochoreniach tráviaceho traktu a pridružených orgánoch (pečeň, slinivka) - má zásaditejší charakter a vyššiu neutralizačnú kapacitu
  • výskumy uvádzajú, že asi 7,5% detí je alergických na kravské mlieko, ale 60-70% z nich nie je alergických na mlieko kozie
  • ako prevencia nádorových chorôb - bolo spozorované, že organizmus kozy je schopný vytvárať si účinné protilátky a nikdy neochorie na rakovinu
  • sú známe prípady ľudí s ochorením na TBC, ktorí sa celkom vyliečili po diéte, v ktorej bolo zaradené kozie mlieko
  • Skúsenosti s využitím kozieho mlieka v detskej výžive boli získané v Českej republike, keď v spolupráci s veterinárnymi lekármi, Zväzom chovateľov kôz a detskými lekármi bola vypracovaná podrobná metodika podávania kozieho mlieka deťom alergických na kravské mlieko. Rodičia alergických detí nakupovali kozie mlieko u doporučených chovateľov. U detí do 6 mesiacov sa mlieko riedilo vodou pre kojencov (2/3 mlieka a 1/3 minerálnej vody), starším deťom podávali kozie mlieko neriedené. U detí s opakovanými hnačkami, zvracaním, zápchou, nespavosťou, dermatitídami, následným opakovaním infekcií dýchacích ciest sa kozie mlieko podávalo celý rok. Klinické príznaky sa rýchle upravovali, ustúpili tráviace ťažkosti a kožné vyrážky a zvýšila sa celková odolnosť detí. Dojčatá a kojenci prijímali kozie mlieko dobre.

Kozie mlieko je preto cennou  ekologickou potravinou. významné je jeho využitie u detí ako možnosť alternatívnej výživy a u dospelých v oblasti prevencie .

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.