Choď na obsah Choď na menu
 


KOZA HNEDÁ KRÁTKOSRSTÁ

5. 2. 2015


História plemena
Hnedá krátkosrstá koza vznikla krížením pôvodných farebných a hnedých kôz, chovaných v pohraničných oblastiach prevažne s nemeckým osídlením, hnedými plemenami. Najviac  harzským (Harzziege), krušnohorským (Erzgebirgziege) a hnedým alpským (Alpenziege). Najskôr sa chovala ako bezrohá, dnes je rohatosť u oboch pohlaví povolená. Preto je plemeno dnes podľa klasifikácie EAAP (AGDB Hannover, 2001) zaraďované  do skupiny Chamois ako plemeno odvodené. V roku 1992 boli zaradené do genetických živočíšnych zdrojov.
Plemenné znaky
Sfarbenie je hnedé s rôznymi odtieňmi. Mulec je čierny, uši hnedé s čiernym lemom, vnútorná strana uší je čierna. Po dĺžke chrbta sa tiahne čierny ohraničený pruh, ktorý začína trojuholníkom za ušami a končí na koreňom chvosta.
Vyznačuje sa menším telesným rámcom. Živá hmotnosť capov dosahuje 60-80 kg, kôz 45-50 kg. Výrazne krátka, hladká srsť, u niektorých zvierat s výskytom kožných príveskov a rohov. (Výskyt rohov je povolený od roku 1992.)
Kozy sú odolné, prispôsobené hlavne pastvovému chovu a vyšším polohám, majú dobrú schopnosť pre zhodnotenie širokého spektra krmív.

Plemeno má dobré materské vlastnosti.

Úžitkovosť


Priemerná mliečna úžitkovosť za poslední tri roky (bez zohľadnenie spôsobu chovu, teda veľkochov, malochov ) je 830 kg.
V súčasnosti sa väčšia pozornosť začína venovat mliečnym zložkám, a to hlavne bielkovinám, ktorých  obsah vykazuje zatiaľ značnú nevyrovnanosť v rozmedzí 1,95-3,85 %, priemer za posledné 3 roky 2,94 %. Obsah tuku sa pohybuje okolo 3,52 %.
Ďalším ekonomicky významným znakom je vysoká a stabilná reprodukčná výkonnosť (priemerne 97,4 % oplodnení, 171 % plodnosť, 158 % odchov).Akonáhle došlo k povolení rohatých zvierat do plemenitby, výrazne sa znížilo percento výskytu hermafroditov (3,25 % do r. 1993 proti priemeru za poslední 3 roky 1,3 %).

 

Náhľad fotografií zo zložky Hnedá koza krátkosrstá

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Nasadove vajcia moriek narangaset

(Harčarik , 24. 1. 2024 11:06)

Dobrý deň,je možné u Vás zohnať v jari nasadove vajcia moriek narangaset.

zaujem o kozlata

(kristina, 15. 3. 2021 20:37)

Dobry den, nemate nahodou na predaj kozliatka( kozicky)? Odkial ste?
Dakujem za odpoved

Re: zaujem o kozlata

(kristina, 23. 3. 2021 14:44)

Dobrý deň, tento rok už nie, ale o rok by určite mali byť.